Ennen materiaalien hankkimista kannattaa tehdä paperille, tai ainakin omassa päässä suunnitelma siitä miten ja missä järjestyksessä levyt asennetaan. Jotkut toki voivat käyttää tässä esim CAD ohjelmistoa jonka avulla levyjen käytön voi optimoida. Piirrä siis paperille tai mielessäsi kuva siitä miten kyseessä olevaan tilaan kannattaa levyt asentaa ja mistä kohtaa huonetta asennus kannattaa aloittaa.
Materiaalit ja työkalut.
Yleisimmin käytetyt lastulevy koot ovat 600 x 2400 ja 1200 x 2400. Itse en ole muihin kokoihin törmännyt, mutta voi toki muussakin kokoluokassa tarjontaa olla. Olennaisin ero näiden kahden levykoon välillä on paino. Isompi levy on kokonsa ja painonsa vuoksi hankala käsitellä, mutta isommalla levyllä pääsee vähemmllä ruuvaamisella koska saumoja tulee vähemmän. Mikäli olet levyttämässä tilaa jossa on avaraa tilaa, eikä levyjä tarvitse kanniskella, suosittelisin isompaa levyä. Päinvastaisessa tilanteessa taas pienempää levyä. Neliöhinta ainakin omalla kohdallani oli molempien levyjen osalta sama.
Asennukseen tarvitse levyjen lisäksi kunnollisen akkuruuvarin vähintään yhdella vara-akulla, Hobau-ruuveja ja puuliimaa. Näiden lisäksi tarvitset pistosahan, sirkkelin, taltan ja vasaran. Kannattaa myös harkita vähintään kahden puristimen hankkimista, koska niiden avulla levyt on helppo kiinnittää paikallee sahaamisen ajaksi ja työtä voi tehdä myös ilman kaveria. Kätevimpiä ovat puristimet joita voi käyttää yhdellä kädellä.
Ruuveja laitetaan levyjen ulkoreunoille, eli niin sanotusti seinän vierustalle 15 sentin välein, samoin kahden levyn välisen sauman kohdalle ja tolppien ympärille. Muutoin ruuveja laitetaan 30 sentin välein. Tällä perusteella voit laskea ruuvien kulutuksen etukäteen. Ruuvit ruuvataan siten että kanta uppoaa levyn sisään pari milliä. Yhden levyvalmistajan asennusohje täältä.
Yksi allekirjoittanutta vaivannut kysymys oli, voiko kahden levyn välinen sauma olla koolausten välissä, eli niin sanotusti jäädä tyhjän päälle. Selvittelin asiaa monesta paikasta, niin Googlesta kuin Rintamamiestalo-foorumistakin. Täysin varman vastauksen saaminen ei ollutkaan ihan niin helppoa kuin luulin, mutta päädyin asentamaan levyt siten että, kaikki saumat tulivat koolausten päälle. Alla olevassa videossa annetaan asiasta toisenlainen kuva, mutta työkohde ei vastaa omaa projektiani oikeastaan millään tavalla, joten jätin sen omaan arvoonsa.
Asennuksen aloittaminen
Kun olet saaanut kaikki tarvikkeet ja levyt kohteeseen, kannattaa leikkiä palapelin kokoamista. Palauta mieleesi alustava asennussuunnitelma ja laita levyt lattialle sen mukaisesti kiinnittämättä niitä kuitenkaan vielä millään tavalla. Tässä vaiheessa näet onko teoreettinen suunnitelmasi toteutettavissa vai kannattaako sitä muuttaa. Vähintään ensimmäisen levyvarvin osalta kannattaa tämä tehdä, koska näin voit tarkistaa sen miten esim seinän mahdollinen vinous vaikuttaa asennukseen. Jos laitat ensimmäisen varvin seinän mukaisesti, huomioimatta mahdollista seinän vinoutta, ensimmäinen varvi voi tulla vinoon ja virhe kertautuu huoneen toiseen reunaan mennessä.
Mikäli asennat levyjä tilaan jossa lattian eristemateriaali on purua tai tms., kannattaa varmistaa että, eristettä ei ole koolausten päällä. Jo muutama sahanpuru levyn ja koolauksen välissä voi nostaa levyä 2-3 milliä ja vaikuttaa lopullisen pintamateriaalin asentamiseen.
Lastulevyn asennus
Lavyt asennetaan asennusohjeen mukaisesti poikittain suhteessa koolaukseen. Koolauspuiden välissä, huoneen/tilan reunoilla tulisi olla asennettuna lauta/lankku esim kakkosnelonen, jotta levyn reuna saadaan ns puun päälle. Samoin myös mahdollisten tolppien ja yms. ympärillä pitäisi olla tukipuut samasta syystä. Levyn ja seinärakenteen väliin tulee jättää noin 0,5 cm liikuntasauma.
Levytys kannattaa aloittaa vuorovarvein täydellä ja puolikkaalla levyllä. Tämä siksi että, levyjen poikittaissaumat eivät saa tulla peräkkäisissä varveissa samalle kohdalle. Työ etenee varveittain samalla kaavalla, eli 1) levitä liimaa ponttiin/pontteihin ja koolaukseen levyn alueelle, 2) asenna levy ponttiinsa, 3) varmista levyn asentuminen suoraan ja kopauta vasaralla tai tms pontit tiukkaan ja 4) ruuvaa kiinni. Halutessasi voit esim kiinnittää aluksi vain sen verran ruuveja kuin on välttämätöntä levyjen paikallaan pysymisen varmistamiseksi ja ruuvata loput kerralla kun kaikki levyt ovat paikallaan, tai ruuvata kaikki ruuvit samalla kertaa. Mikäli asennusporukassa on useampi kaveri voi työnjako olla esim se että, kaksi miestä leikkaa levyjä, liimaa ja asentaa ja yksi tulee ruuvarin kanssa perässä. Levyn pinta on niin kova, että ruuvaaminen on kohtuullisen työlästä ja vie aikaa.
Lastulevyn asentaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Lopputulos voi näyttää esim tältä: